O Istorie a Scrisului / 2 – Logogram (Logograf)
Logograma (Logografa) este inscriptie care reprezinta un cuvant sau un morfem (unitatea cea mai mică din structura unui cuvânt care poartă o informaţie). Logograma nu este in nici un caz un fonograma (phonogram) care reprezinta un fonem (phonem). Daca logograma apare in Sumer aproximativ in anul 3200 i.Hr., Fonema va apare in aceasi limba cu aproximativ 4 secole mai tarziu, adica pe la 2800 i.Hr. Anecdotic putem formula idea ca la inceput oamenii au invatat sa scrie si numai dupa un timp au invatat sa si citeasca. Deobicei logogramul este un “ideogram” adica transmite o idee printr-un semn grafic asociativ. Transformarea in fonogram si dupa acea in cuneiform sau heroglif vor conduce pana la urma la o abstractizare si producerea unui alfabet. Bineinteles este mult mai usor sa inveti niste semne pe care le poti tine minte asociativ, decat altele care au un element de “memorizare abstracta”. Aceasta evolutie a fost aproape fireasca tinand cont de cantitatile tot mai sporite de documente administrative si social-religioase necesare unei societati in dezvoltare si evolutie intelectuala. Au fost societati care au evoluat mai rapid in stilizare si abstractizare, si au fost societati care au avut nevoie de mii de ani pentru finalizarea acestui proces. Alte societati nu mai putin evoluate si dezvoltate au preferat cai diferite de stilizare si abstractizare, de exemplu societatile din estul extrem al Asiei. Si in alfabetele moderne pe care le folosim exista multe inscriptionari care pot fi definite drept logogram, de exemplu: @ # © ® € ₤ $ % &.
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 Statele Unite ale Americii Creative Commons.
E formidabil ce ai Început aici.O evoluţie a scriului este incitantă. Nu am găsit niciunde tema acesata.
@fini, salut
multzumesc pentru vizita 🙂 Da, o sa fie interesant. Nu ai avut unde sa-l vezi pentru ca nu exista in Limba Romana cel putin in formatul pe care vreau el sa-l afisez 😆
teofile
greşeala cu heroglif se repetă: „Transformarea in fonogram si dupa acea in cuneiform sau heroglif vor conduce pana la urma la o abstractizare si producerea unui alfabet.” deci e hieroglifă şi hieroglife, şi toate formele morfologice cu derivatele lor: http://dexonline.ro/definitie/hieroglif%C4%83
şi aş mai spune: „caiini de vanatoare”, probabil cîinii de vînătoare sau dacă respecţi regula ortografică cretină din 1993, atunci: câini de vânătoare. chiar şi Academia a recunoscut pînă la urmă că singura motivaţie e doar istorică, deci e neavenită regula, deoarece nu are nici-o motivaţie fonetică sau lingvistică, mai ales că şi oameni de afară, somităţi în materie de limbi romance au atras atenţia că e o mare greşeală ortografia cu  din A medio-silabic. tu faci cum vrei desigur, dar nu e corect, mai ales la textele scrise cu alfabetul latin fără diacritice pe internet, unde confuzia e şi mai mare.
numa’ bine!