Scrisul Maya – 2 / Limba

Aceasta postare este inchinata Profesorului Linda Schele (U) R.I.P, care si-a dedicat viata acestei culturi si acestei limbi si a care-i material il folosesc in aceasta postare si in alte lucrari pe care le-am facut si sper ca inca le voi face.

Limba mayaşa nu este o limba moarta, ea este vorbita (in dialecte diferite) de o populatie care a ramas maya si locuieste in proximitatea regiunilor in care au trait stramosii lor, adica in peninsula Yucatan / Mexicul contemporan.  Astazi traiesc intre 750.000- 1.200.000 de persoane, care vorbesc acest dialect mayaş, care este insa transliterat in caractere latinizate. Evolutia limbii in ilustratia de mai jos:

46-1

La fel ca in Orientul antic si Egipt, scribul era extrem de apreciat si se bucura de un statut social privilegiat, si ca in orientul antic, conducatorii sau nobilimea erau extrem de “mandrii” de posesia artei scrisului si isi arata talentele scribale.

Toate inscriptiile erau pictate in primul rand pe vase de argila, special amenajate (ostraca), dupa aceea erau scrise pe hartia de ficus sau smochin si daca era nevoie erau cioplite/sculptate pe diferite edificii sau bazoreliefuri. Avem mai jos o ciorna pe hartie:

 46-2

Numeralele puteau fi inscriptionate simplu cu ajutorul unor puncte sau linii, sau pictate in forma de capete. De obicei pe hartie erau reprezentate in varianta simpla, pe edificii erau pictate sau sculptate in forma de cap.

46-3

46-3a

Unitatea de baza a limbii mayase, asa cum am mentionat in postarea anterioara, a fost glifa/glif, care putea fi pictata cu prefix, sufix, superfix sau sub fix. Cateodata se folosea si infixul, adica o inscriptionare in  mijlocul glifei/lui, vezi mai jos.

46-4

Creative Commons License

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 Statele Unite ale Americii Creative Commons.

Anunțuri
 1. 28/07/2009 la 00:32

  Ce scriere! Extrem de complicata!
  Nu stiam ca se mai vorbeste „mayasa”

  Foarte interesant! 🙂

 2. bibliophyle
  28/07/2009 la 07:55

  @nora servus – sigur ca se vorbeste, sunt un popor de vreo 7 milioane de oameni. 🙂

 3. Rhen0
  24/11/2009 la 19:23

  lol , nici eu nu stiam ca se mai vorbeste…dar trebe sa fac un referat despre asta :(( numa ca nu pot acum ca mi s-a stricat imprimanta…ce pacat altcumva este foarte interesant…a meritat sa citesc macar 🙂

 4. Sava Petrut
  14/07/2010 la 08:29

  este extraordinar tot ce tine de civilizatia maya si nu pot sa nu citesc tot despre aceasata civilizatie ,imperiu mai bine spus, nu pot sa nu imi exprim bucuri dar si tristetea pentru ca a disparut

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: