Prima pagină > Epigrafie, Istoria Scrisului, Lingvistica, Paleografie Generala > Imperii Africane – Scrisul Meroitic

Imperii Africane – Scrisul Meroitic

Scrisul Meroitic a fost utilizat in perioada Regatul Meroë (secolul IV î.Hr. – secolul IV d.Hr., numit dupa capitala cu acelasi nume) in regiunea care se invecina in nord cu Philae in Nubia (colonie greceasca) si in sud, aproape de orasul actual Khartoum capitala actuala a Sudanului. Formatul acestui scris este imprumutat de la egipteni, insa regulile ortografice sunt complet diferite. Scrisul Meroitic este una din sursele scrisului coptic, (vezi postarea excursus pe acest subiect) imprumutandu-i 7 litere care au fost adoptate in limba copta.

53-0

Meroitica contine doua traditii scrise diferite heroglifica si cursiva (asemanator egiptenei clasice). Heroglifele erau inscriptionate pe coloane de sus in jos si apar majoritar pe monumente. Scrierea cursiva era de la dreapta la stanga (la fel ca in limbile semite),  pe linii orizontale. Inscriptionarea coloanelor heroglifice se facea tot de la dreapta spre stanga monumentului sau tablitei de argila.

53-2

53-2A

Limba Meroitica a fot descifrata de profesorul englez Francis Llewellyn Griffith (1862-1934). Din nefericire se pot citi cuvintele, interpretarea lor este aproape imposibila. Nu exista in lume o limba mai izolata ca meroitica (poate in afara Linear-ul A Cretan).  O noua descoperire (2008) poate totusi deveni un fel de Rosetta stone pentru aceasta limba, viitorul va confirma aceasta prezumtie.

53-3

Parerea mea personala este ca acest alfabet era un fel de combinatie intre scrisul cursiv si cel heroglific, sau existau reguli de citire necunoscute noua, de fapt la fel ca in alfabetul ebraic, fara punctuatia care defineste vocalele – ( de exempu numele David, care se scrie fara punctuatie DVD, imposibil de descifrat daca nu cunosti sensul / contextul sau punctuatia).  Alfabetul Meroitic contine 23 de semne diferite.

53-4

Creative Commons License

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 Statele Unite ale Americii Creative Commons.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: