Prima pagină > Epigrafie, Istoria Scrisului, Lingvistica > Excursus: Limba Goţilor (Gotica)

Excursus: Limba Goţilor (Gotica)

Limba goţilor sau gotica este o limba germanica disparuta, care a fost limba vorbita si pentru o perioada scurta si scrisa de goţi. Scrisul acestei limbi, sintaxa si vocabularul s-au pastrat prin asa numitul Codex Argenteus, nu cel de la Sibiu, care este un alt codex cu nume similar, aparut mult mai tarziu. Codex Argenteus este copia unei traduceri a Bibliei facuta in secolul al VI-lea, dupa originalul din secolul al IV-lea. Gotica sau limba goţilor este singura limba germanica originara in estul Europei pe care am mostenit-o integral. Celelalte limbi germanice, cum ar fi burgunda sau vandala (vandalica), au lasat in urma numai cateva cuvinte sau nume proprii care au fost reluate de limba germana.

Limba goţilor sau gotica este o parte din grupa limbilor germanice care s-au dezvoltat dintr-un “original” indo-european. Limba nu are descendenti moderni si nu mai este scrisa sau vorbita din secolul al VIII-lea. Pentru doua secole limba a fost vorbita si numai in peninsula Iberica, in Dunarea de jos si in zone izolate ale  peninsulei Crimeia. 

Interesant de mentionat ca in secolul al XVII-lea au fost semnalate doua localitati in Crimeia in care se mai vorbea un dialect derivat probabil din aceasta limba. O sa fiti foarte surprinsi dar scrisul gotic  a fost dezvoltat (sau conceput) pe teritoriul Romaniei (sau nordul Bulgariei) de patriarhul Crestin-Arian, Wulfila (sau Ulfilas) considerat de toata lumea grec (fara ca lucrul sa fie adevarat). Alfabetul goţilor conceput de Wulfila (Lupu’) este bazat pe alfabetul preotilor pagani Futhark, care se folosea la incantarile runice; ceea ce a lipsit a fost completat din alfabetul latin.

52-2

52-1

Interesante sunt numeralele (cifrele), care din punct de vedere metodologic sunt copiate din…metodologia ebraica (adica aveau sensul gematric), ceea ce impreuna cu alte dovezi din biografia lui Wulfila ma face sa cred ca nu era atat de grec ci mai degraba semit. In acele timpuri de indepartare fortata de iudaism, au hotarat episcopii crestini ca da mai bine un grec decat un evreu sa-i crestineze pe germanici, uitand si de Petru si de Pavel, ca sa nu vorbim de Iisus care nu erau atat de…greci si nici romani.

52-3

Corpusul scris in limba Gotilor este extrem de bogat si contine urmatoarele lucrari: Codex Argenteus, Codex Ambrosianus, Codex Rehdigerianus, Codex Gissensis (Gießen),  Codex Carolinus (Wolfenbüttel). Dupa ce vom termina treburile urgente de pe Politeía, poate ne vom reintoarce la o analiza a unora din ele.

Creative Commons License

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 Statele Unite ale Americii Creative Commons.

 

Anunțuri
 1. razvan
  16/09/2009 la 16:32

  ar fi interesant de spus cate ceva despre scrierile runice

 2. Theophyle
  16/09/2009 la 17:15

  salut razvan, am sa o fac 🙂

 3. maya
  20/09/2009 la 12:17

  Buna ziua si buna sa va fie inima!
  😆

 4. maya
  20/09/2009 la 12:18

  Theo-Phyl
  🙂
  Dupa ce vom termina treburile urgente de pe Politeía, poate ne vom reintoarce la o analiza a unora din ele

  chiar te rog!

 5. Theophyle
  20/09/2009 la 12:21

  Buna maya, o vom face 🙂

 1. 02/01/2011 la 11:15

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: