Prima pagină > Istoria Scrisului, Lingvistica, Paleografie Generala > Excursus:Runele secuieşti (Székely Rovásírás)

Excursus:Runele secuieşti (Székely Rovásírás)

Alfabetul Runic Secuiesc este un element protocronist si nationalist, reinviat in forta in ultimii ani. Teoretic, orice limba putea fi scrisa cu ajutorul acestor rune, inclusiv limba romana. De fapt “reinvierea” acestui alfabet este de-a dreptul hilara; o putem asemana cu reintoarcerea scrierii romanesti la litere chirilice.  🙂

Citeste si comenteaza articolul pe Politeia World

Anunțuri
 1. 27/09/2009 la 13:38

  Imi place concluzia ta theophil:”Daca pastorul Laszlo Tokes ar afla s-ar putea sa fie tentat sa-si ceara autonomie si in Izrael… ” hi,hi,hi! 🙂

 2. CARMEN
  11/10/2009 la 17:30

  TREBUIE SA LE TRIMITEM NOI SA AFLE ADEVARUL SA CAUTE LOCUL DE UNDE AU VENIT SECUI ,cine are adresa pastorului Tokes SA TRIMITA PRIN POSTA DOCUMENTELE ,Dar cum nu a aflat de ele caci revendica tinutul secuiesc care nu este al lor ,

 3. Theophyle
  11/10/2009 la 17:43

  CArmen, fii sigura ca Laszlo Tokes stie tot basmul 🙂

 4. aristobulus
  12/12/2009 la 18:21

  Ati comis o eroare. Ziceti ca runele au fost raspandite in Transilvania, mai ales pana in secolul X. Acreditati teza abandonata, ca runele erau folosite si cunoscute in Ardeal la venirea ungurilor, ceea ce este fals. Daca porrniti de la Gesta Hunnorum et Hungarorum (cum Blackis in montibus confinii sortem habuerunt), nu aduceti nimic in plus. Scrierea vlahilor sau blachilor se refera la raboaje sau ravase, adica la asa-zisa scriere a plutasilor, care este chirilica dreapta (runizata), tipica tutror scrierilor pe suport de lemn. Fibra lemnului este cea care „inventeaza” runele de tip nordic, derivate din alfabetul latin. Nu exista dovezi despre runele secuiesti/unguresti, anterioare sec. XV, cu exceptia unor grafeme neclare, din zona Buzaului sau din labirintul de creta de la Basarabi-Murfatlar. Cele din Buzau pot fi de tip turk (avare, pecenege, cumane etc.). Am vazut personal, cele mai vechi texte unguresti, scrise cu rune. Zona de incidenta maxima este in defileul Muresului. A doua zona este la limita dintre scaunele secuiesti si saxoni, repectiv, Craciunel, Vårghis si Daia.

  Oricum, felicitari. Demersul dvs. este salutar, rar in ziua de azi, mai rar ca pasarile Phoenix.

  • Intuitiv
   17/12/2009 la 17:14

   „Nu exista dovezi despre runele secuiesti/unguresti, anterioare sec. XV, cu exceptia unor grafeme neclare, din zona Buzaului sau din labirintul de creta de la Basarabi-Murfatlar.”

   Eu cred ca sunt dovezi:
   http://en.wikipedia.org/wiki/T%C4%83rt%C4%83ria_tablets

   Cel putin 8 semne au corespondente in Székely róvas.

 5. Pr. Mihai-Andrei Aldea
  21/02/2010 la 22:28

  Mi se pare ciudat că ignorați izvoarele care spun că secuii au învățat scrisul de la români! Se poate vedea aceasta, de pildă, la Simon de Keza. Hașdeu are un frumos studiu pe temă încă în secolul XIX, în care dovedește originea românească (populară) a alfabetului așa-zis secuiesc. Descoperirile ulterioare au adus noi confirmări acestui fapt.
  Mai mult, este greșit a numi runic acest alfabet. Runele apar în secolele III-IV în urma invaziei cimerienilor și tirageților în Iutlanda și regiunile învecinate. Ca urmare, denumirea de ”rune” se aplică exclusiv anumitor alfabete germanice și scandinavice, pentru cele cu forme asemănătoare de la alte popoare folosindu-se cel mult termenul de ”runiforme”. Corespondențele dintre scrierea antică din Europa Veche și alfabetul zis secuiesc arată limpede și originea alfabetului, dar și faptul că acesta nu poate fi numit runic, ci este mai corect a fi numit ”geometric”, după termenul obișnuit pentru acest fel de alfabet. Repet, ”runic” are nu doar un înțeles privitor la forma scrisului, ci și la etnicitatea scrisului (germano-scandinavă).
  Alfabetul Vechii Europe a fost dus în miazănoapte de triburile care au migrat din N Mării Negre și Azovului către Iutlanda și țărmurile Mării Baltice. Din amestecul de populații au rezultat popoarele nordice cunoscute în Evul Mediu timpuriu apusean drept vikingi, iar în cel răsăritean drept varegi.
  Secuii nu l-au preluat nici de la aceștia, nici de la germani, ci l-au deprins în Munții Bihorului de la românii de aici, după cum afirmă proprii lor cronografi.
  Dat fiind că majoritatea secuilor sunt români deznaționalizați, este firesc să considere acest alfabet ca fiind național, așa cum ar trebui să o facem, de altfel, și noi. Chiar dacă, se înțelege, folosirea lui astăzi se poate face doar în zonele artistice, istorice etc, nu în domeniile publice obișnuite. Acest lucru ar însemna însă încălcarea cutumei autorităților române după care tot ce este cu adevărat românesc trebuie distrus. Iertare, voiam să zic ”demitizat”.

  P.S. Există studii făcute asupra semnelor geometrice folosite pe răboj de felurite populații românești mai noi și mai vechi din Transilvania, Moldova, Muntenia sau de la sud de Dunăre. Acestea se regăsesc și în inscripții – inclusiv rupestre – și în ceramică și alte domenii. Varietatea lor arată vechimea folosirii de către români a acestui alfabet. Iar mărturiile arheologice, mult anterioare venirii secuilor, arată legătura directă între români și Vechea Europă la nivelul acestui alfabet.

 6. dan
  13/03/2010 la 17:19

  da nu vreti voi toti ungurii sa mergeti de unde au venit stramosii vostri in pusta in monglia si sa studiati etimologia scrisului in rune pe care ati preluat o de la popoarele nordice si l ati schimbat ca sa aveti si voi ceva,si nu mai aveti voi grija noastra a romanilor??

 7. Vlad
  26/04/2011 la 20:47

  „Teoretic, orice limba putea fi scrisa cu ajutorul acestor rune, inclusiv limba romana.” Teoretic orice lima poate fi scrisa cu alfabetul latin. Faptul ca fenicienii foloseau ceva asemanator nu inseamna ca secuii ar fi fenicieni. Pe de alta parte faptul ca si romanii foloseau litere „runice” nu inseamna ca sunt litere romanesti.
  Aceste semne sunt o etapa in dezvoltarea scrisului de-a lungul secolelor.

 1. 02/01/2011 la 11:15

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: