Avesta si limba Avestană

Avesta este cartea sfanta in Mazdeism (religia lui Zoroastru). Avesta are 4 componente: (1) Gâthâ’s, care vorbeşte de relaţiile între Ahura Mazda şi şase categorii divine numite Amesha Spenta, Nemuritoarele Binecuvântari. În primele texte sunt clasificate ca Amesha Spenta şi posterior sunt personificate în arhangheli. Sunt: Vohu Mano-Buna Gândire; Asha Vahishta – Buna Cinste;  Xshathra Varya – Tramul Perfectini; Spenta Armaiti – Binefacerile Gândirii; Haurvatāt –  Integritatea. Ameretāt- Nemurirea. Foarte aproape de Vohu Manō, se găseşte Spenta Mainyu, spiritul binefăcător, opusul lui Angra Mainyu spiritul cel rău, încarnarea negurilor şi a morţii. Chiar dacă aceste spirite sunt opuse ele sunt gemene. Gatha este compusă probabil în epoca pre-achemenidă, înaintea secolului 6 î.Hr. În timpul erei achemenizilor (648-330 i.Hr.) zoroastrismul dezvoltă concepte abstracte despre cer, infern, judecata personală şi judecata finală, despre care face aluzie Gâthâ. Celelalte părţi din Avesta sunt sigur posterioare imnurilor Gatha . În particular imnurile numite Yasht, unde se vede reapariţia panteonului pe care a vrut sa-l elimine Zoroastru. Sunt sursa de informaţie cea mai importantă despre mitologia iraniană. În ciuda contradicţiilor cu imnurile Gâthâ , textele Avestei noi sunt venerate la fel de către adepţii zoroastrismului. Este bine sa amintim că limba imnurilor Gatha este foarte apropiată de Rig Veda şi cititorii ei pot s-o înţeleagă.

(2) Yasna (din yazišn – credinta in sanskrit – yajña) sunt 72 de carti ritualice (un fel de Leviticul), sunt mult mai tarzi de Gâthâ, partial se repeta, probabil dupa o redactare extrem de dificila, probabil contravesata; (3) Yashts (de la  yešti, “credinta si retributie”) o colectie de 21 de imnuri dedicate fiecarea unei divinitati sau unui concept divin. (4) Vendidad (or Vidēvdāt, o coruptie a denumiri  Avestan Vî-Daêvô-Dāta, “Daruire imptriva Demonilor”) contine 22 fragmente din convorbiri intre Zoroastru si Ahura Mazda, se poate numi un fel de Deuteronom.

Limba Avestană

Limba Avestană este o limbă iraniană, în care au fost scrise imnurile Zoroastriane care au fost transmise pe cale orală, sute de ani de la compunerea lor. Scrisul Avestan a aparut  în secolul al III-lea d.Hr. Alfabetul avestan este veriga care leaga limba Sanscrită de limbile semite. Desi limba Avestană este asemanatoare limbii sanscrite, alfabetul Avestan a fost inspirat de scrisul Pahlavi, care la rândul său a derivat din Aramaică. Ca şi in scrisurile semite, direcţia de scris în Avestană este de la dreapta la stânga, şi forma de literelor sunt cursive precum cele din contemporane din scrierea aramaică. Diferenta majora dintre aramaică si avestană este lipsa vocalelor in aramaică si prezenta lor in avestană.

Creative Commons License

Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 Statele Unite ale Americii Creative Commons.

  1. maya
    23/12/2009 la 18:22

    Buna seara si buna sa va fie inima!
    😆

    Sarbatori fericite! 🙂 🙂 🙂

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: