Prima pagină > Lingvistica > Limba Latină (Lingua Latīna)

Limba Latină (Lingua Latīna)

Limba latină face parte din grupa limbilor romanice, subgrupa peninsulară. Latina s-a nascut si a fost vorbită în regiunea din jurul Romei numită Latium (Lazio), de unde provine si denumirea de „Latina” – limba vorbită în Latium. Latina a coexistat o perioada istorica de jumatate de mileniu impreuna cu celelalte limbi peninsulare: Etruscă, Ligurică, Leopontică, Liburniană, Iliră – in Nord; Umbriană, Oscană, Mesapică, Sicelă in Sud.  Timp de cinci secole latina a evoluat devenind lingua franca a imperiului Roman impreuna cu limba Greacă. Alfabetul Latin este un sincretism intre alfabetele vechilor limbi peninsulare. Majoritatea cercetatorilor sunt de acord cu cele patru perioade de dezvoltare a limbii latine: Latina vecheVetus Latina sau Prisca Latinitas, reprezentată de Lucius Livius Andronicus, fondatorul dramei latine (aprox sec III-lea î.Hr.); Latina clasicaSermo Latinus sau Sermo Nobilis, reprezentată de Marcus Terentius Varro, gramatic si autor si de Marcus Tullius Cicero, orator, politician si autor ambi au trait in secolul al II-lea î.Hr.; Latina TârzieMedia et Infima Latinitas, latină care a aparut in timpul dinastiei Nerva–Antonină in secolul al II-lea d.Hr. si care a devenit si latina eclesiastică occidentală, reprezentata de Tertullian si Ciprian. Aceasta latina este de multe ori confundata de Latina Vulgară, cu care are tangente dar este absolut diferită.

Limbile romanice nu au derivat din Latina clasică, ci din Latina vulgară (latina vulgaris), vezi postarea anterioara. Latina şi reto-romana (nu româna) diferă prin faptul că reto-romana (sau romanşa, vorbită in două cantoane estice ale Elveţiei de circa 70 de mii de oameni) are accentul distictiv, în timp ce latina are o lungime a vocalelor distictivă. În italiană şi sardă (Sardo logudorese), există o lungime distinctivă a consoanelor şi accent, pe când în spaniolă doar un accent distinctiv. In franceză  accentuarea se face qvasi-moton pe absolut fiecare silabă a oricărui cuvânt (în vorbire), astfel făcând accentul nedistictiv, iar în română accentul este folosit doar în vorbire. Destul de interesant, româna si engleza, deşi aparent relativ îndepărtate, sunt singurele limbi europene ce au o variabilitate de utilizare a accentului.

Latina are un sistem flexibil extins, care operează în general prin adăugarea unor terminaţii la un radical fix. Schimbarea terminaţiei substantivelor şi adjectivelor este numită „declinare”, cea a verbelor, „conjugare”. Există cinci declinări ale substantivelor şi patru conjugări ale verbelor. Cele şase cazuri ale substantivului sunt nominativ (folosit pentru subiecte), genitiv (arată posesia), dativ (complemente indirecte), acuzativ (complemente directe), ablativ (folosit cu câteva prepoziţii) şi vocativ (folosit pentru adresare). În plus, pentru unele substantive există cazul locativ  folosit pentru a arăta un loc (înlocuit de obicei cu ablativul), dar acest împrumut de la indo-europeni este de găsit doar pentru câteva nume de lacuri, oraşe, şi câteva alte lucruri.

În occident, pentru mai mult de o mie de ani, latina a fost o lingua franca, fiind limba învăţată şi vorbită pentru conducerea treburilor Bisericii Romano-Catolice si soluţţionarea problemelor de ordin ştiinţific, cultural şi politico-juridic. Mai târziu a fost înlocuită de franceză în secolul XVIII şi de engleză la sfârşitul secolului XIX. A rămas limba formală a Bisericii Romano-Catolice chiar şi în ziua de astăzi, ceea ce include şi statutul său de limbă oficială a Vaticanului.

Anunțuri
  1. andreea
    27/03/2011 la 12:10

    vreau sa schimb limba in romana si nu stiu cum.

  1. 17/08/2010 la 15:14
  2. 17/08/2010 la 15:33

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: