Prima pagină > Epigrafie, Lingvistica, Paleografie Generala > Limba Punică (Cartagină)

Limba Punică (Cartagină)

Limba Punica sau limba Cartaginei este o limba semita vorbita in Nordul Africii si disparuta de cel putin un mileniu si jumatate. Limba a fost vorbita pe litoralul Magrebian al Africii si pe cateva insule Mediteraniene. Punica este o variatie a limbii Fenicienilor care au fost primii colonisti ai Cartaginei.

Cititi articolul integral pe Politeia World.

 1. 28/10/2010 la 08:11

  e pentru studenti ?

  • Theophyle
   28/10/2010 la 08:15

   Pentru oricine doreste sa cunoasca 🙂

 2. 14/11/2011 la 07:57

  Limba punica este un amestec de feniciana si berbera, asezonata cu elemente grecesti, dar care nu schimba caracterul hamitic al limbii. Se presupune ca baza lingvistica o constituie limba berbera, de origine hamitica (teoriile privind originea hamitica a berberilor nu sunt inca suficient argumentate). Alfabetul punic (cunoscut si ca libico-berber) are la baza tot alfabetul berber, consonantic, dar caruia berberii i-au adaugat 3 vocale. Cea mai veche inscriptie care atesta alfabetul dateaza cu cca, 3000 de ani I.Ch. si are 3 caractere MZR, de unde si numele berberilor de amazigh (amazir se citeste). Tuaregii sunt si ei amazigh, dar au dezvoltat o civilizatie distincta si conservatoare. Scrierea lor se numeste, intr-adevar „tifinagh”-tifinar. Importanta amazigh-ilor (berberi i-au botezat grecii) este mult mai mare daca ne referim la evolutia scrierii. Din alfabetul libico-punic de pe insula Sardinia, caruia i s-au adaugat cateva alfabete grecesti s-a nascut un alfabet proto-latin, mai tarziu evoluand in cel latin bine cunoscut (cca.500 i.Ch.)

  Limba punica este sigur ca se vorbea in timpul Sf.Augustin. Tot el ne spune ca un prelat nu putea deveni episcop de Cartagina fara sa stie si limba punica. Din sursele mele, Sf.Monica, mama Sf.Augustin era berbera si tatal era roman (nu e specificat si din ce neam al imperiului). Texte in limba libico-punica sunt destule, chiar daca nu foarte multe, unele dintre ele bilingve (cum e cea in libica si punica de la Dougga, azi fiind expusa la Brtish Museum), dar si trilingve. La o manastire din apropiere de Milano (imi scapa numele) a fost gasita o inscriptie-pact intre Hanibal si greci. Din pacate, distrugerea Cartaginei a facut sa dispara si imensul fond de carte in limba punica, dar si mare parte a inscriptiilor. Limba malteza poate sa fi fost influentata de siculo-araba, dar multe cuvinte, ca si multe caracteristici ale alfabetului (dublu g -gg) vin din berbera si unele din punica, la momentul asta maltezii numarand, de exemplu, in tunisiana (sau araba tunisiana, ceea ce e foarte diferita de araba clasica, fiind puternic influentata de elemetele berbere si franceze).

  Daca mai ai nevoie de detalii pe aceste subiecte, iti stau la dispozitie oricand cu placere. Articolul de fata este binevenit, mai ales ca in Romania se stie extrem de putin despre subiectul articolului.

 3. nitu mihaela
  17/01/2013 la 11:38

  am nevoie de cat mai multe detali privind civilizatia punica ( cartagineza) pentru o carte.

  • Theophyle
   17/01/2013 la 11:50

   in primul rand, buna dimineata,
   in al doilea rand, „va rog„,
   in al treilea rand, la oastfel de abordare eu raspund – si ce?

 1. 26/10/2010 la 14:29

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: