Codex Copiale

Dupa unificarea Germaniei, într-o arhivă din fostul Berlin de Răsărit a fost gasita o carte legata elegant cu 105 pagini scrise intr-un cifru ciudat compus din 75.000 de semne, litere latine şi greceşti combinate cu simboluri originale,  special desenate. Două decenii au fost necesare pentru a descifra conţinutul codat – iar succesul aparţine unei echipe conduse de o tripletă de cercetători (Kevin Knight, Beáta Megyesi, Christiane Schaefer) de la universităţi americane şi suedeze.

Într-o primă etapă, textul – a carui limba originala nu a fost cunoscuta – a fost introdus în calculatoare pentru o cuantificare a caracterelor. S-a crezut că subiectul poate fi decriptat combinând şi interpretând literele greceşti şi latine, astfel că au fost eliminate toate simbolurile abstracte. Rezultatul acestei operaţiuni a fost comparat cu formatul a  aproape  80 de limbi, din nefericire fara rezultate notabile.

Au uramt alte doua etape in care literele grecesti au fost schimbate  in totalitate cu cele latine dupa care a irmat scimbarea inversa de la latine la cele grecesti. Descifrarea s-a produs din momentul în care echipa de criptografi s-a concentrat exclusiv pe caracterele abstracte. Primele două sintagme extrase, asociind simboluri asemănătoare unor litere, au fost „Ceremonie de iniţiere” şi „Parte secretă” – scrise în limba germană.

Intr-un sfarsit misterul să fie dezlegat: volumul descrie ritualurile unei societăţi secrete germane având ca obiect studiul chirurgiei oculare. criptografii se îndoiesc, însă, că organizaţia secretă ar fi avut, în afara pasiunii medicale, şi preocupări de natură revoluţionară. Cine stie?

Puteti citi textul in limba engleza si mult mai interesant, metodologia de descifrare, tot in limba engleza. Parerea mea este ca merita!

Situl cercetatorilor – aici

Publicitate
 1. Ștefan A.
  01/11/2011 la 21:21

  Criptografie in cercetari oculare ? E un nonsens . Altceva trebuie sa fie dedesupt . 🙂

  • Theophyle
   01/11/2011 la 21:25

   Mai Stef,
   am citit textul si in germana si in engleza este chiar medicina oculara care insa nu prea arata insa ca este scris de medici. Sau daca au fost medici nu prea cunosteau anatomia ochiului 🙂

 2. Ștefan A.
  01/11/2011 la 21:40

  E clar 🙂 Extraterestrii au studiat stiintific ochiul uman . 🙂

 3. alex
  24/01/2012 la 19:57

  Buna seara
  Mi-ati spus sa vorbim pe blogul asta despre lingvistica asa ca ca am venit aici. Legat acele site o sa tin minte si o sa mai revin despre care v-am citit o parere. Aveti ceva in format pdf sau aveti idee in Romania pe unde pot gasi ceva poate online? Legat de gramatica aveti ceva?

  • Theophyle
   24/01/2012 la 20:03

   Buna Alex,
   Nu, in afara materialelor pe care ti le-am scris si a linkurilor maa am multe texte in japoneza pe hartie. Nu am nimic in PDF, Sorry.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: