Despre Codicologie

Codicologia este disciplina istorica care se ocupa cu tehnica de scriere si producere a manuscriselor, urmărind elementele grafice, sistemele de producere a materialelor de tăiere și liniere a filelor, modul de numerotare ale acestora, stilul și ornamentația paginilor iluminate, producerea copertelor si modul in care aceste mansucrise au fost legate si pastrate initial. Ca disciplina codicologia s-a desprins din ramura principala a paleografiei pe la inceputul secolului al XX-lea.  Istoricul și profesorul Charles Samaran, în anii ’40, o prezintă în cursurile sale ca pe o disciplina independentă cu metode și obiect distinct de cel al paleografiei.

De fapt, printr-o asociatie mai plastica, codiologia este arheologia unui manuscris.   Un aport primordial la devoltarea acestei discipline a avut-o paleograful francez Alphonse Dain, care intr-o lucrare importanta numita  “Les Manuscrits” ii dedica un capitol, fixand de altfel și denumirea actuala.

Prima revistă științifică dedicată codicologiei este bienalul internațional de codicologie Scriptorium apărut începând cu 1946  la Bruxelles.

In postarile viitoare, trei la numar,  ma voi ocupa de codiologia chineza care este fascinanta si mult mai complexa decat cea occidentala. Va voi preznta un proiect foarte interesant cunoscut sub numele de IDP (The International Dunhuang Project)

In sfarsit vom incerca sa intelegem cine a scris aceste manuscrise si de ce, cum aceste manuscrise au fost legate si pastrate initial, care au fost uneltele de scris ale scribului, cerneala, decoratiile si ilustratiile, materialul pe care s-a scris si cel mai important caligrafia.

Pe curand!

  1. 23/09/2012 la 18:25

    buna seara ! abia astept codiologia chineza 😀

    • Theophyle
      23/09/2012 la 18:26

      salut si aici ziggy,
      pe la mij;ocul saptamani 🙂

  2. 23/09/2012 la 18:36

    😛 multumesc de raspuns. si ca un off top: fii cu ochii pe „coabitare” ca nu mi a placut ce am auzit . bara-bara ( privatizari , chestii) la schimb cu numirile cele 2 alte actiuni pacifiste. mare atentie.

  3. paula
    23/09/2012 la 20:24

    Buna seara Theophyle! Ma bucur nespus pentru subiectul zilei si astept cu nerabdare codicologia chineza! Toate bune si o seara minunata!

    • Theophyle
      23/09/2012 la 20:25

      salut Paula, cu placere!

  4. 23/09/2012 la 20:52

    Bună seara !
    Abia aștept să citesc și restul .

  5. 27/09/2012 la 20:50

    e joi 😀

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu