Prima pagină > Calendare, Istoria Scrisului, Lingvistica > Excursus: Calendarul chinezesc 1/2

Excursus: Calendarul chinezesc 1/2

Pentru a continua postareile urmatoare in care discutam despre limba chineza mi-am propus un “excursus” de doua postari in care voi incerca sa explic cateva notiuni despre calendarul chinez, fundamental pentru intelegerea elementelor unificatoare (comune) ale principiile lingvistice chineze.

Calendarul chinez este un calendar astronomic lunar luand insa in considerare si ciclul solar anual combinal cu ciclurile selenare (ciclurile lunii). Calendarul poarta numele de gōngli (公曆) si este folosit pentru stabilirea sărbătorilor tradiţionale din China. Calendarul chinez este bazat pe cicluri de saizeci de ani, , lunile şi zilele repetându-se în mod ciclic cu 10 elemente cereşti tiāngān (天干) şi 12 simboluri de animale dìzhī (地支).

Citeste si comenteaza articolul pe Politeia World

 1. 03/02/2011 la 20:11

  În trecut, meşteşugarii elveţieni „costumizau” cadranele de ceas cu simbolurile eto corespunzătoare orelor. Desigur, ceasurile erau destinate pieţei de lux din sfera culturală sino-japoneză.

  Porcul din ciclul „dodeca-animal” este de fapt mistreţul.

  Japonezii folosesc pentru anul chinezesc (neoficial) aceleaşi ideograme cu cele desemnate de chinezi (coloana din stînga). Anul curent este 卯 anul iepurelui. Oficial însă, este anul 23 al Erei Heisei (anul 23 de domnie a împăratului Akihito)

  Lunile anului însă erau denumite diferit, într-un fel ce aminteşte de vechile denumiri româneşti. Pentru Brumar (noiembrie), Shimotsuki (literal: îngheţ-brumă + Luna). Actualmente, lunile nu mai au nume, ci doar numere.

  • Theophyle
   05/02/2011 la 00:04

   Salut Marius 🙂
   Japonezi au un sens extraordinar al timpului. Poate am sa scriu despre notiune de timp in cultura japoneza, care din nefericire s-a „mcdonizat” si ea in ultimele decenii. Poveste timpului si viziunea epocei, ceea ce numim noi – zeitgeist este atat de diferita si poate interesanta pentru noi asta din orientul-occidentului. Cred ca am sa lucrez la o postare in acest sens.

 2. 08/02/2011 la 13:20

  In Taiwan numerotarea anilor analog la cre tini cu Na terea lui Hristos incepe din anul anul intemeierii Taiwan …… .Calendarul de azi incepe din anul i regulile calendarului se pot preciza intr-o perioad de 5 ani .. .Un an este imp r it in 24 de sta ii cele 24 Jieqi care impart anul soarelui in 24 de p r i asem n toare mai precis elipsa este imp r it in 24 de p r i a 15 fiecare care sunt importante pentru o tradi ional .

 1. 04/02/2011 la 21:41

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: