Prima pagină > Lingvistica, Paleografie Generala > Excursus: Limba Copta – 1 / 2

Excursus: Limba Copta – 1 / 2

Scrisul Heratic

Pana recent a persistat idea ca Heroglifele egiptene au fost impreuna cu cuneiformele Sumeriene primele sisteme de scris in istorie. Ultimele descoperiri si interpretari paleografice iau in considerare ca Hieratica a fost antecedenta scrisului hieroglific, sau cel putin paralela cu acesta. Denumirea limbii- Heratica apartine lui (Sf.) Clement din Alexandria  in secolul 2 d.Hr. care a numit-o grammata hieratika, adica  “scriere preoţeasca.” Limba Heratica a inceput sa fie folosita in perioada proto-dinastica, fiind functionala paralel cu cea heroglifica. [1] Prin anul 650-630 i.Hr. limba a incetat sa fie folosita, fiind inlocuita cu scrisul Demotic  pentru subiectele administrative, ramanand totusi functionala in textele religioase pana pe la inceputurile secolului 3 d.Hr. In ilustratiile urmatoare puteti vedea un text scris intre secolele 20-18 i.Hr, compilatie a unui text antic din  secolul 26-25 i.Hr.  In a doua ilustratie (cea colorata) este cel mai vechi document medical (chirurgic) din istoria omenirii. Acest papirus numit si “Edwin Smith papirus”, datat aproximativ in anul 1600 i.Hr,  scris in Hieratica, descrie 48 de proceduri medicale diferite si tratamentele post operatorii. A treia ilustratie este un ostracon (piatra  sau o piesa de olarie) care descrie un text administrativ al unui oficial pe nume Khai.

8-1

8-2

8-3

Scrisul Demotic

Demotic, de la grecescul dēmotikós, „popular”, este scrisul care inlocuieste Heraticul in mai toate textele care nu sunt religioase. Acest scris aparut in Egiptul de jos (adica in delta Nilului) prin secolul al 7-lea  i.Hr este imediatul precedent al scrisului Coptic. Herodot este primul care-l aminteste si-l “boteaza”. Scris cu majuscula  „Demotic” se refera la cel egiptean, cu litera mica demotic (Greek) se refera la cel Grec. Trei perioade de dezvoltare are acest scris: (1) perioada timpurie intre anii 540 pana in anii 400 i.Hr (dinastiile 25 –27) adica pana in peroiada Persana; (2) perioada Ptolomeica, intre  33—30 i.Hr; (3)  perioada Romana 30 i.Hr.–452 d.Hr. cele doua ilustratii sunt din perioada meridonala, adica Ptolomeica. Prima ilustratie reprezinta un contract de vanzare-cumparare facut intre anii 148-137 i.Hr., a doua ilustratie este o ilustratie din Teba, pictata pe un ostracon in care este inscriptionata o rugaciune catre zeului Amun (Amon) pentru redarea vederii unui cetatean care a orbit, datata aproximativ 300-250 i.Hr.

8-41
8-5

In postarea viitoare vom discuta depre ultimul format al scrisului Egiptean, limba Coptica.

Nota Biliografica:

[1] Gardiner, Alan H. (1929). „The Transcription of New Kingdom Hieratic„. Journal of Egyptian Archæology

Creative Commons License
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 Statele Unite ale Americii Creative Commons.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: